20 Ekim 2009 Salı

Sunset Grill


Dun hava harikaydi, bir ara hafif yagmur ciseledi ama Sunset' in semsiyeleri ve yuzyilin bulusu dis mekan isiticilari sayesinde gece yarisina uzanan uzun ve keyifli bir yemek yedik. Manzara her zamanki gibi buyuleyiciydi.
Misafirler uzak dogulu olunca dogal olarak sushi ile basladik. Bence Sunset'in sushi'si Istanbul'un en iyilerinden, hatta Zuma'dan daha iyi diyebilirim. Ozellikle yagli ton baligindan soylemenizi tavsiye ederim. Ton baliginin lezzeti insanin damaginda dagilip uzun sure kaybolmuyor. Hele guzel bir sarap ile eslestirdiginizde 2'ye 3'e katlaniyor. Konu saraptan acilmisken geceye Sarafin Merlot ile basladik, sonrasinda Karma Okuzgozu'ne gectik. Ben tercihimi merlot'dan yana kullanirdim ama secimi baskasi yaptigi icin mecburen Karma ile devam ettik.
Ana yemek olarak etten sasmadim. Bunca senedir Sunset' e giderim henuz baska bir yemek denemedim diyebilirim, cunku Sunset ayarinda et yapan yer sayisi Istanbul'da ikiyi ucu gecmiyor.
Et olarak dana pirzola istedim, masanin geneli Sef Takemura kontenjanindan, soslu rib eye istedi. Her ikisi de cok guzel geldi. Gerci benim etim medium degil medium rare pismisti ama o kadar kusur kadi kizlarinda da var. Ete eslik eden risotto ise enfesti, utanmasam ikinci defa daha isteyecektim.
Yemek sonunda lezzeti damagimda daha uzun hissetmek icin genellikle tatli tercih etmem, benim icin kahve ya da bir digestive yeterlidir ama Sunset'in armutlu tatlisini herkese tavsiye ederim. Kesinlikle denenmesi gerekiyor.
4 kisi full course yemek, iki sise sarap, bir kac bira, humidordan kaziklanma ile birlikte toplam 1050 lira hesap odedik. Senenin son acik hava yemegini senenin rekoru ile kapadik. Tam bir final oldu anlayacaginiz...
P.S. Sunset kazik kabul, ama Istanbul' da kalitesini bozmadan devam ettiren, hatta uzerine ekleyen kac yer var, bana sayabilir misiniz?

15 Ekim 2009 Perşembe

Dukkanburger Bebek


Toplanti donusu trafikte vakit gecirmektense en azindan yemegi aradan cikaralim diyerek Bebek' teki Dukkanburger' e girdik. Daha once Anadolu Yakasi' ndaki yerlerinde yemistim, Bebek'teki dukkana ilk kez gittim.

Sanki burgerler karsidan daha bir ozenli, daha bir kurutulmadan pismis gibi geldi. Hele hele ilave peynir ve bacon koyulunca daha da bir lezzetli oldu. Ayrica, istedigimiz patetesler ev patatesiydi, tamam hala fabrikasyon ama yine de fast food patatesinin iyisi. Diger malzemeler, hardal ozellikle, daha once yazdigim gibi enfes. Kendileri yapiyorlar, hafif isteyene hafif, kuvvetli isteyene kuvvetli, iki cesit var.

Dukkan bence Istanbul'da burger yiyebileceginiz en iyi yerlerden biri. Rakipleri olan NumNum, Midpoint, Kanyon'daki Gourmet Burger gibi yerlereden bence daha lezzetli. NumNum' da etler ya hic pismemis ya da kupkuru geliyor, ellerinin ayari yok. Gourmet Burger ise tadsiz, tek isi burger olan bir yer neden iyi burger yapamaz anlamiyorum.

Dukkanburger icin tek elestirim, su guzel burgerlerin yaninda neden soguk bir bira olmaz, neden bizi kolaya mahkum ederler?

13 Ekim 2009 Salı

Anjelique ve "yediniz, parayi da odediniz, ehhh hadi artik yaylanin"...


Aynen basliktaki gibi. Saat 11 oldugunda onunuze hesap birakiliveriyor ve neredeyse siz masada otururken masayi yukseltip bir anda kokteyl masasina donusturuyorlar. Iki dakika sonrasinda da buz kovasi, bir sise Absolut gummm diye masada... Tamam iki shift halinde eskiden beri servis yapan yerler var ama Anjelique' teki gibi kabaca uygulandigini gormedim. Muzikler ve ambians guzel, yemekler "experimental"...

Degisik bir seyler yapmaya calismislar kabul, ama bir seyler eksik kalmis. Baslangic olarak asma yapraginda izgara barbun istedim, asmanin tadindan barbun anlasilmiyordu. Asma guzel olsa canim yanmaz ama son derece sert ve tadsiz bir asma idi. Icine baska bir sey koysalar da ayni tad olacakti. Sonrasinda fikir olarak cok guzel ama uygulamada sinifta kalacak bir mercan brulee istedim, iki yemek arasinda neredeyse 10 dakika olacakti ki neyse farkedip garsonlari biraz agirdan almalari icin uyardik. Istenilen yemeklerin geri kalani entre-cote, somon gibi "garanti" yemeklerdi, onda bile toplasaniz 100 grami gecmeyecek ve yaninda eslik eden yemegi cok zayif olan bir et geldi. Somonu bilmiyorum.

Tamam mekan guzel, muzikler insani havaya sokuyor, manzara deseniz muthis ama yemeklerin en azindan verdigimiz -tonla- parayi haketmesi gerekmiyor mu?

Anjelique' te iki kisi bol sarap ile birlikte yaklasik 250 tl.

12 Ekim 2009 Pazartesi

Koza Kebap


Pazar gunu cocuklar kebap ve lahmacun istiyorlardi, her zaman gittigimiz yerler haricinde yeni bir yer deneyelim diyerek Koza Kebap' a gittik. Vedat Milor'u takip edenler bilir Koza Kebap' tan begeniyle bahseder (ama Goztepe'deki yerinden, malesef kapandi), o yuzden bizde tercihimizi Sahrayi Cedid' teki Koza' dan yana kullandik.

Koza tam bir mahalle kebapcisi, iceride sanki zaman yavas akiyor, hatta durmus diyebilirim. Lahmacunu belki benim top 5' ime girmez ama kebaplar cok guzel; kiymadan degil satirla dogranmis. Ne cok fazla ne de cok "saglikli" olcude kuyruk yagi var, etin lezzetine lezzet katiyor. Benim hosuma gitti.

Zuma Istanbul


Zuma Londra ve Hong Kong' dan sonraki ucuncu subesini gectigimiz sene Istanbul' da ac(mis) ve su anda Istanbul' un en iyi Japon Restaurant'larindan biri, hatta belki de en iyisi
diyebilirim. . .

Demirbaslardan sushi / sashimi cesitlerinin yani sira et yemekleri de on planda.

Mekan Bogaz' in guzelligi ve yemeklerin lezzetinin onune gecmeyecek sekilde sade, ama son derece şık. Disarida oturursaniz Bogaz nefes kesici.

Yemeklerden sushiler guzel, malzemeleri taze ama olaganustu degil, etlere gelince ise ayri bir bolum acmak lazim. Susamli ve baharatli bonfile ve acili kuzu pirzola yedik, ikisi de harika idi. Yemekler ortalamanin oldukca uzerinde olmasina ragmen servis malesef ayni paralelde degil. Bira olarak menuden Asahi rica ettik ama kalmamisti, sonrasinda da garson yemeklerimizden birisini unuttu, ortadaki yemegi bolusmek zorunda kaldik. Ben olsam telafi etmek icin en azindan bir yasemin cayi ya da tatli ikram ederdim ama malesef garson amator idi. Bence bu fiyat skalasindaki bir yerde daha iyi bir servis olmasi gerekiyor.

Zuma' da fiyatlar oldukca yuksek, iki kisi sarap olmadan sadace bir kac bira, starter iki ana yemek ve tatli ile 250 tl.' den asagi cikmazsiniz. Sarap tercih ederseniz minimum bir 100 lira daha ilave edin.

11 Ekim 2009 Pazar

Arman Kirim

Arman Kirim Hurriyet'teki yazisinda hislerime tercuman olmus, en cok basligini begendim "Elâlem devrim yapar ustam bıkmaz dolma sarar" ...

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/12664666.asp?yazarid=123&gid=61

Dukkan - Kucukarmutlu


Dukkan otel ve iyi restaurant'lara et temini ile baslayip sonra da isi restoranciliga donusturmus bir isletme. Daha da sonrasinda Dukkan veya Dukkanburger mekanlariyla kisa sure icerisinde zincire de donusmus bir isim.

Armutlu'daki yerlerine gelince, colun ortasindaki bir vaha gibi. Gecekondu semtinin ortasinda bir kontrast nokta, birbirine benzeri Istanbul et restaurantlari arasinda ise bir lezzet patlamasi.

Etler kuru eskitme (dry aging) yapilmis, bakinca renk ve kokusundan anliyorsunuz. Yag dagilimi homojen, mermer bir yapi. Kuru eskitme ile eskitilmis etin lezzeti yogundur, herkes sevmeyebilir. Pisirilmesi de ayni sekilde yapmaya calisan Gunaydin'dan cok daha basarili. Sunset ya da baska bir yer ile kiyaslamiyorum zira bence Gunaydin, Etci gibi yerler sanki daha cok ayni kategori icerisine giriyor gibime geliyor.

Etlerin hepsi var, Rib Eye, New York Sirloin, T-Bone vs, dedigim gibi dinlendirilmis ve istediginiz gibi pisirilerek geliyor.

Yemekten once sosis ve dana bacon aldik, bunlarin yaninda da bol yesillik ve firinda patates. Belki kuskonmaz tarzi ete guzel eslik edebilecek bir sebze daha menude olabilirdi ama bu haliye bile cok guzeldi. Zaten nereden bulacaksiniz kuskonmazi.

Et olarak dana pirzola yedim, tadi damagimda kaldi. Etin yaninda bir sise Corvus' un Corpus'unu actirdik, adindan da anlasilacagi gibi kuvvetli bir govdeye sahip bu sarap etin lezzetini bastirmadan sanki daha yukari tasidi. Hadi Vedat Milor Agabey gibi soyleyeyim, patlatti...

Yemegin sonunda ev yapimi koca bir cikolata "kulcesini" onumuze biraktilar, tabi acimadik...

Dukkan ucuz mu, kesinlikle hayir... Ama zaten kuru eskitme et servis yapan her yer normalden daha pahali olur, zira en basit hesapla et agirliginin %20-25'ini kaybeder.

Dukkanda iki kisi 200-240 verirsiniz. Ortakoy ya da Bogaz' daki herhangi bir pahali yer ile ayni parayi oduyorsunuz. Kimisi etrafta poz yapilacak kimse olmadigi, ya da Armutlu'da bir yere deger mi diyerek burun kivirabilir ama guzel bir et yemek istiyorsaniz Dukkan' a gitmenizi tavsiye ederim. Zorlama olmayan, yasayan bir yer Dukkan. Bence Turkiye'de en iyi et yapan ilk 5 arasina rahat girer.

Unutmadan, Dukkan' a piyasa isi hardal koymaktansa kendi hardallarini kendileri yaptigi (hem de iki cesit) icin tesekkurler.

Telefon: 212.277 88 60

8 Ekim 2009 Perşembe

Capari


Kredi karti reklami gibi "eski arkadaslarla yenen yemegin keyfi olculemez" ...

Gecen cumartesi gecesi Galatasaray'dan arkadaslarimla Kucukyali'daki Capari Restaurant' a gittik. Hava guzeldi disarida oturabildik, birlikte sohbeti cok ozlemisiz, bir de yemekler lezzetli olunca guzel bir gece gecirdik.

Mezeler taze ve enfesti, alisilagelmisin disinda bir seyler de yapmaya calisiyorlar, zorlamaya kacmadan gayet guzel lezzetler yakalamislar. Ozellikle havyara benzettikleri kaparili fume somona bayildim. Beyaz peynir yagli ve lezzetli, patlican salatasi da kendini pure gibi birakmamis ve diriydi.
Balik olarak lipsos bugulama istedik, harika geldi; baligin tadini bugulamanin kremasinda bogmadan saklayabilmisler. Mezeler zaten bizi doyurmustu, balik yiyemem diye dusunuyordum ama kalsaydi ikinci tabagi da bitirebilirdim.

Capari' nin fiyatlari makul, mezeler leziz ve baliklar taze. Gidilir mi, gidilir.

Tel: (216) 489 54 54

2 Ekim 2009 Cuma


Dedim ya yaz dolayisiyla ya seyahat ettik ya da ev keyfi yaptik diye. Bugun "ev keyiflerinden" kalma bir tarif; yurt disinda balik ya da et icin cokca uygulaniyor ve tuz yerine ekmek hamurundan da faydalanabilirsiniz:

TUZDA BALIK (hazirlamasi 15 dakika, cok kolay)
- Tercihen 1.5 kg' luk beyaz etli bir balik, ben cipura, mercan ya da levrek kullaniyorum. Mercan (tepsiye daha rahat sigdigi icin) ilk tercihim. Kabugunu almadan jumbo karidesle de deneyebilirsiniz, tabi mumkun oldugunca taze deniz karideslerinden secmeyi unutmayin.
- Gozden cikaracaginiz bir firin tepsisi
- 3 kilo civari kaya tuzu (ben Metro'dan 10 kiloluk pakette aliyorum), bulamazsaniz sofra tuzu da is gorur. 10 kiloluk tuz 3 lira civari.
- 4-5 yumurta (beyazini kullanacaksiniz), unutmayin ne kadar cok yumurta o kadar ser tuz kabugu demek.
- 2 defne yapragi
- 1 bardak su, etrafi pisletmenize kizmayacak es ve guzel bir muzik

Tuzu buyuk bir kasede yumurtanin beyazi ve yarim bardak su ile islak kum kivaminda hamur haline getirin. Yarim bardak yetmezse biraz daha su ekleyin.
Tuz hamurunu firin tepsinizin altina yayin, ustune baligi koyun, ve baligin hic bir kismi gorunmeyecek sekilde tuz hamuru ile kaplayin. Tuzun kalinligi 1-1.5 cm'den kalin olmasin.
Onceden 230 derecede isitilmis firinda baligin buyuklugune gore yaklasik 30-40 dk pisirin. Tuz yumurta akinin yardimiyla sertlesecektir. Uzeri kahverengiye caldiginda baliginiz hazir demektir.
Ufak ip uclari:
- Tuz tahmin edebileceginiz gibi baligi tecrid ediyor ve balik tuz tabakasinin icerisinde kendi isisi ile pisiyor. Boylelikle de tum suyu icinde kaliyor. Dolayisiyla tuz tamamiyle baligi sarsin.
- Baligi temizletirken pullarini aldirmayin, ve mumkun oldugunca karnindan az kesilerek ici temizlensin. Bir de sakin kafa, kuyruk gibi parcalari kestirmeyin, ozellikle kafa baliga lezzeti veren en onemli parca.
- Defne guzel bir aroma veriyor, ama ikiden fazla yaprak koymayin acilasir. Isterseniz biberiye, sarmisak gibi diger aromatiklerle de deneyebilirsiniz. Hatta aromayi yaymak icin bir kac damla sizma zeytinyagi da ise yarayabilir.
- Baligi tuza yaydiktan sonra kesik kismi iyice kapatin ki tuz iceriye girmesin.
- Restaurant malzemesi satan yerlerde buyuk aluminyum kaplar var, firin tepsisi olarak onlardan tek kullanimlik yararlanabilirsiniz. Boylelikle guzel bir yemek sonrasi tepsiden tuz kazimakla ugrasmazsiniz. Ya da tepsinizin alt kismina yanmayan kagit serebilirsiniz, boylelikle tuz dibe yapismaz. Temizlemeniz kolay olur.
- Tuz sertlesecektir, kirmak icin tornavida ve ufak bir cekic gerekebilir.
- Afiyet olsun.