31 Aralık 2009 Perşembe

Da Vittorio, Locanda Italiana - Sishane


Da Vittorio' nun sef ve isletmecisi daha onceden Papermoon ve "W" da calismis olan Vittorio Sindoni. Iki aydir da kendi ismini tasiyan mekaninda. Aksam yemegini erken yiyerek hem restaurant kalabaliklasmadan tadini cikaralim, hem de yemekler nasil bir gorelim istedik. Geldigimizde bizden baska bir masa, iki garson ve sef Vittorio vardi.
Once saraptan basladik: Barbera d' Alba, Prunotto, DOC 2006 (100.- tl). Onun yaninda ayni fiyat seviyesinde ve yine DOC / DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) klasmanlarinda chianti' ler de mevcuttu, ama biz barbera dedik, pisman olmadik.
Sarap fiyatlari kirmizilarda 80-120 tl arasinda degisiyor, dedigim gibi liste zengin. Ote yandan beyazlarin fiyatlari son derece makul olmasina ragmen kirmizilardaki zenginlik beyaz listesinde yok.
Barbera' yi sectik ama menu agirlikli olarak deniz urunleri ile yapilan baslangic ve ana yemeklerden olusuyordu, o yuzden sarap ile yemegi eslestirmekte zorlandik. Genellikle bardak ile istenilen sarap icilemedigi icin sise acmaktan baska alternatif olmuyor, dolayisiyla da sarap ve yemek menusu ortusemeyebiliyor. Nereye giderseniz gidin bir sise saraba nadiren 80-100 liranin altinda verdiginiz icin cok fazla bir hareket kabiliyetiniz de haliyle olmuyor. Vittoria'da da ayni zorlugu yasadik.
Ben Pasta Bosforo, esim ise Linguine con pesce (patlican, domates ve kilic baligi) ismarladik. Aslinda menude barbun ve levrek carpaccio, lemon grass ve beyaz sarap ile lezzetlendirilmis midye gibi secenekler de vardi, ve eminim cok da guzellerdi ama barbera'nin golgelemesini istemedik, o yuzden olabildigince dengeleyecek yemekleri secmeye calistik. Benim makarnam curry ile harmanlanmis deniz urunlerinden olusuyordu. Diger yemek de bol patlican ve kilic baligi ile hazirlanmisti.
Sarap standardin uzerindeydi, yemekler de yine averajin uzerinde olmakla birlikte sarabin altinda biraz ezildiler. Ama suc bizde degil, menuye cok az sayida et yemegi koyan Signor Vittorio' daydi...
Tatli almadik, onun yerine iki espresso ile yemegi kapadik. Toplam 200 lira hesap odeyerek masadan kalktik. Da Vittorio guzel bir yemek yemek, Istanbul'da olup ama baska bir yerdeymissiniz gibi hissetmek istiyorsaniz ideal bir yer. Bu arada, yemeklerimizi bizzat hazirlayan chef Vittorio' ya tesekkurler.
.
Tel:(212)245-8808
.
Not: Big Chefs, Public ve Da Vittorio gibi yeni acilan yerler Sishane' ye canlilik getirdi. Metronun da hemen bu mekanlarin yaninda olmasi trafige cikmak istemeyenlerin de isini kolaylastiracak. Arabayi 24 saat acik olan Kanyon'un otoparkina birakarak 15 dakikada Sishane'de olabilirsiniz, bana sorarsaniz aksam Tepebasi kapali otopark'ta yer buldum-bulamadim stresini yasamaya degmez.

23 Aralık 2009 Çarşamba

Kassap Steak House - Atasehir

Bir yer hakkinda yazmadan once genellikle bir kac kez gidip kesin bir fikir sahibi olmaya calisiyorum; ayni yer gunun gittiginiz saatine gore bile degisebiliyor, aksam uzeri ile aksam arasinda lezzet ve servis acisindan inanilmaz farkliliklar gorebiliyorsunuz, veya iyi baslayan bir yer kotulesebiliyor, ya da tam tersi kotu baslayip sonradan isler yerine oturabiliyor vs.

Bazen de bir yer icin tek sefer bile yeterli geliyor. Detaylar mekanin kalitesi, ya da ne kadar omurlu olacagi hakkinda bilgi veriyor.

Kassap' da aynen bir kez gitmenin yeterli olacagi turde yerlerden.

Cok sayida masa (artik bu Atasehir normu oldu galiba), soguk (isi bakimindan), al benisi olmayan, Dukkan ne yaptiysa A'dan Z'ye onu taklit ederek yola cikmis bir mekan.

Etler, menu secimi, hatta menunun kendisi, salatasi, hersey Dukkan' in karbon kopyasi. Ismarladigim et, iki ince dilimin ust uste konularak getirildigi son derece sinirli ve sert bir et idi, Birakin dry aging'i, sanirsiniz hayvan az once bahcede kesilmis de gelmisti. Kassap, kendisini butcher / steak house konsepti ile piyasaya cikaran bir yer olarak (esim sert yazinca bana kiziyor) "pek iyi sayilmaz".

Iri bas hayvanlarimizin irki zaten kotu, angus yerine melez irklari yiyoruz. Bu hayvanlarin besisi ve sonrasinda kesim teknikleri ise daha da kotu. Dolayisiyla steak isi bizim memlekette zor. Yapan bir iki yer var, onlarda isin basindan yani besicilikten tabaga servise kadar bizzat isi kontrol ederek kalitelerini belli bir seviyede tutabiliyorlar.

Kassap' a geri donersek, fiyatlar Dukkan ile ayni, iki kisi sarap ile 180-200 liraya cikarsiniz. Ozetle, bir fark yaratamamis, uzerinde igreti duran bir konsept ile yola cikmis bir mekan.

Bir daha gider miyim, sanmiyorum.

18 Aralık 2009 Cuma

Kayra Academy

Her ay cesitli seviyelerde kurs duzenliyorlar, giris seviyesindeki kurs iki gece, toplam 4-5 saat ve 300 lira (şarap nedir, şarap ve üzüm çeşitleri, şarap üretimi, tadım teknikleri, servis, şarap yemek uyumu gibi konular isleniyor). Bu kursu takiben daha kapsamli kurslar ile devam ediyorlar.

Saraba merakli ve kendisini gelistirmek isteyenlere duyurulur.

www.kayrawinecenter.com
Sıraselviler Cad. No:55/A
Cihangir / Beyoğlu
(0212) 252 91 61

6 Aralık 2009 Pazar

Big Chefs - Sishane


Big Chefs' e gecen pazar aksam uzeri gittik. Icerisi ne cok dolu, ne de bos, disarida harika bir hava. Sishane deseniz, Beyoglu degil de sanki bir Avrupa sehrinin guzel bir mahallesi, Big Chefs de New York' tan bir cafe. Ne Avrupa' da boyle bir cafe, ne de Amerika' da boyle karakterli bir mahalle bulabilirsiniz. Dolayisiyla guzel kombinasyon.

Big Chefs' e girdigimiz dakikadan cikana kadar guler yuzuyle bizimle ilgilenen garsonumuz ve son zamanlarda yedigim en lezzetli deniz mahsullu linguini beni memnun etti. Gittiginiz bir restaurantda aksam yediginiz yemek ile aksam uzeri yediginiz yemek arasinda mutlaka fark olur, sef rahatca yemegini yapar, garsonlar henuz bayilmamistir, servis aksamaz, siz de kasilmazsiniz. Rahat rahat oturur yemeginiz yersiniz, o yuzden pazar gunu erken yenen yemekleri cok seviyorum.

Fiyatlara gelince, Istanbul bistro averajinin disinda degil. Yani bir kadeh sarap yemek ve kahve ile birlikte kisi basi 50 liraya cikarsiniz.

2 Aralık 2009 Çarşamba

Kazancilar Kebap Kalamis


Internet sitelerinde "asirlik deneyim" diyorlar ama ben acikcasi bu farki hissedemedim. Simdiye kadar Adana Kazancilar Kebap' a iki kez gittim, yazmak icin emin olmayi da bekledim, ama gorusum degismedi.

Kotu dosenmis bir dekorasyon icinde vasat kebaplar, vasat mezeler, vasat tatlilar ve vasat alti servis.

Giris kati haricinde baska katta oturmayin zira havalandirma zayif, ustunuzden kebap kokusu iki hafta cikmaz.

Gidilir mi, hayir.

Misina Balik, Dalyan - Fenerbahce


Harika. Tek kelime ile harika. Mezeler, otlar, ne istediysek cok guzel, lezzetli ve taze geldi. Istendi mi oluyormus demek ki. Ot derken de kaya korugu, sevketi bostan gibi "yari ozellikli" otlari kastediyorum, yanlarinda tabi standardlardan deniz borulcesi, cibes, radika vs. Kaynamaktan canlari cikmamis, diri, lezzetlerini arttiran bir zeytinyag ile birlikte geldiler.

Balik lokantalari icin dikkat noktalarimdan biri -basit, ama hic yalan soylemeyen- beyaz peynirdir. Istedigimiz beyaz peynir sert, yagli ama ne cok tuzlu ne de tuzsuz geldi. Fransizcada bir laf vardir, "comme il faut" diye, sanki bu peynir icin soylenmis. Misina buradan da arti puan aldi. Rakilar buz gibi sisede sunuldu, ilave buz koyup da rakini ahengini bozmadan rahat rahat ictik. Sadece su ile, yani comme il faut. Buradan da bir arti.

Yer Fenerbahce Ordu Evi' nin karsisi, 6 kisi bir buyuk raki ve bir suru bira, meze vs ile birlikte 320 tl hesap odedik. Hem kaliteli, hem "comme ile faut" fiyat, hem de guler yuzlu servis ve isini bilen garsonlar.

Sakin sokak icinde denizi gormeyen yerde raki-balik yapilir mi demeyin benim gibi. Misina'ya gidin, Ege' nin lezzetli otlarini, aksam ustu sicak sicak mutfaktan cikan midyeyi, yerli kalamari deneyin. Pisman olmayacaksiniz.


Tel: (216) 550-0258