25 Ocak 2010 Pazartesi

Terbiye her seyin basi (Marinasyon)

Mangal ya da demir (dokum) bir tavada yapacaginiz etleri bir gece onceden marine ederseniz cok daha yumusak ve lezzetli bir et elde edersiniz.

Ben tercihen bonfile kullaniyor, iyice temizlettikten sonra iki parmak hatta biraz daha kalinca kestiriyorum. Sonrasinda kesinlikle etleri dovdurtmeden sadece strech'leyerek buzdolabinda 3 gun daha sakliyorum. Ya da guzel bir parca bonfile bulmussam bunu temizlettikten sonra kasabin soguk deposunda 10-15 gun kadar tutuyorum (alin size aging).

Kasaptan alacaginiz et en fazla 3-4 gunluk olacaktir, buyuk marketlerde bu sure daha da kisa olur. Dolayisiyla kurban kavurma gibi bir yemek yapmak istemiyorsaniz eti dinlendirmeniz sart, bunu kendi buzdolabinizda ancak bir kac gun yapabilirsiniz, ama kasabin soguk deposu 1-2 derece civarinda olacagi icin etinizi bir iki hafta saklayabilirler. Boylelikle etin lezzeti cok daha zengin olacaktir.

Marinasyona donecek olursak onemli bir kac nokta var:

1. asit: oncelikle marine ederken karisimda eti yumusatmak icin bir asit olmali. Bu zeytinyagi, beyaz sarap sirkesi, beyaz sarap, sut, ya da biraz soya sosu olabilir. Bunlari denedikce kendi zevkinize gore hangisinden daha cok kullanacaginiza karar verirsiniz.

2. buzdolabi: bakteri urememesi icin marine ettiginiz eti buzdolabinda tutun. Misafirlerinizin zehirlenmesini istemiyorsaniz tabii...

3. sure: ne kadar uzun marinasyon, o kadar iyi sonuc. ben bir gece oncesinden yapip dolapta sakliyorum.

4. kalan terbiye (marinade'in turkcesini yanlis kullandiysam birisi duzeltirse sevinirim): bakiye terbiyeyi kaynatarak etin yaninda sos olarak da kullanabilirsiniz.

Simdi size bir baslangic tarifi:

- tercihen agirligi 250 gr' dan az olmayacak 2 parmak kalinliginda bonfileler
- sarmisak
- 1 olcu bitkisel yag
- 1/3 olcu soya sosu (ben cok az kullanmiyorum zira tavada yapacaksaniz rengi koyulasir ve oyle olmamasina ragmen eti fazla pismis gibi gosterebilir).
- 1/3 olcu sirke (benim tercihim beyaz sarap sirkesi, ama fazla kacirmayin baskin bir kokusu vardir ve ete gecebilir)
- 3 kasik Worcestershire sosu (her markette var)
- 1 kasik karabiber ve 1 kasik aci biber
- 1 sogan
- tuz

bunlari bir kapta karistirin, etleri de terbiye uzerini ortecek sekilde icine koyun, bir gece onceden dinlenmeye baslasin.

tum bunlara ragmen kotu olursa sucu kasaba atin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder