2 Ekim 2009 Cuma


Dedim ya yaz dolayisiyla ya seyahat ettik ya da ev keyfi yaptik diye. Bugun "ev keyiflerinden" kalma bir tarif; yurt disinda balik ya da et icin cokca uygulaniyor ve tuz yerine ekmek hamurundan da faydalanabilirsiniz:

TUZDA BALIK (hazirlamasi 15 dakika, cok kolay)
- Tercihen 1.5 kg' luk beyaz etli bir balik, ben cipura, mercan ya da levrek kullaniyorum. Mercan (tepsiye daha rahat sigdigi icin) ilk tercihim. Kabugunu almadan jumbo karidesle de deneyebilirsiniz, tabi mumkun oldugunca taze deniz karideslerinden secmeyi unutmayin.
- Gozden cikaracaginiz bir firin tepsisi
- 3 kilo civari kaya tuzu (ben Metro'dan 10 kiloluk pakette aliyorum), bulamazsaniz sofra tuzu da is gorur. 10 kiloluk tuz 3 lira civari.
- 4-5 yumurta (beyazini kullanacaksiniz), unutmayin ne kadar cok yumurta o kadar ser tuz kabugu demek.
- 2 defne yapragi
- 1 bardak su, etrafi pisletmenize kizmayacak es ve guzel bir muzik

Tuzu buyuk bir kasede yumurtanin beyazi ve yarim bardak su ile islak kum kivaminda hamur haline getirin. Yarim bardak yetmezse biraz daha su ekleyin.
Tuz hamurunu firin tepsinizin altina yayin, ustune baligi koyun, ve baligin hic bir kismi gorunmeyecek sekilde tuz hamuru ile kaplayin. Tuzun kalinligi 1-1.5 cm'den kalin olmasin.
Onceden 230 derecede isitilmis firinda baligin buyuklugune gore yaklasik 30-40 dk pisirin. Tuz yumurta akinin yardimiyla sertlesecektir. Uzeri kahverengiye caldiginda baliginiz hazir demektir.
Ufak ip uclari:
- Tuz tahmin edebileceginiz gibi baligi tecrid ediyor ve balik tuz tabakasinin icerisinde kendi isisi ile pisiyor. Boylelikle de tum suyu icinde kaliyor. Dolayisiyla tuz tamamiyle baligi sarsin.
- Baligi temizletirken pullarini aldirmayin, ve mumkun oldugunca karnindan az kesilerek ici temizlensin. Bir de sakin kafa, kuyruk gibi parcalari kestirmeyin, ozellikle kafa baliga lezzeti veren en onemli parca.
- Defne guzel bir aroma veriyor, ama ikiden fazla yaprak koymayin acilasir. Isterseniz biberiye, sarmisak gibi diger aromatiklerle de deneyebilirsiniz. Hatta aromayi yaymak icin bir kac damla sizma zeytinyagi da ise yarayabilir.
- Baligi tuza yaydiktan sonra kesik kismi iyice kapatin ki tuz iceriye girmesin.
- Restaurant malzemesi satan yerlerde buyuk aluminyum kaplar var, firin tepsisi olarak onlardan tek kullanimlik yararlanabilirsiniz. Boylelikle guzel bir yemek sonrasi tepsiden tuz kazimakla ugrasmazsiniz. Ya da tepsinizin alt kismina yanmayan kagit serebilirsiniz, boylelikle tuz dibe yapismaz. Temizlemeniz kolay olur.
- Tuz sertlesecektir, kirmak icin tornavida ve ufak bir cekic gerekebilir.
- Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder