30 Temmuz 2009 Perşembe

Masaya Gelen Sarabin Aritmetigi

Simdiye kadar hep sarap fiyatlarinin olmasi gerekenin cok yukarida oldugundan, hadi cok kivirmadan soyleyeyim kaziklandigimizdan yakindim. Sanki biraz mekan sahiplerinin haklarini yemisim:

Cumartesi gunu Haber Turk' te Sunset ile ilgili bir yaziyi okurken dikkatimi cekti. Ithal saraplar uzerindeki vergiler su sekildeymis:

% 50 ithalat vergisi
% 63.5 OTV
% 18 KDV

Yani sisesi 5 euro olan bir sarabi ithal ettiginizde nakliye, vergiler, logistik, ithalatci kari vs ile birlikte maliyeti nerdeyse 18 euro'ya geliyor. Dagitim, batirilan paralar vs vs deseniz restaurant girisi olur 25 euro, restaurant da 2.5-3 katina satsa fiyat gelir 50 euroya.... Yani yuvarlak hesap 100 lira.

Inanilmaz degil mi?

1 yorum:

  1. vergiler aynen böyle, ok

    ama mekanlar ithalatçılardan veya üreticilerden bir tek senin şarabını satayım, bayıl baba bana paraları çirkefliğine girmeseler, herkesin maliyeti düşecek biraz daha

    100 liraya değil, 80 liraya içebileceğiz
    Her türlü restaurant ve şarküterinin ben parayı içecekten kazanırım arkadaş mantığı da işi daha beter ediyor

    tüketimi destekleyeceklerine köstekleyen "üstün" ticari mantıkları ile biz biraz zor içeriz iyi şarapları makul fiyatlara bu ülkede

    YanıtlaSil